Hasznos tudnivalók

Jelentkezés az utazásra

A honlapunkon található, a katalógusunkban foglalt és az utas által megrendelt utazási szolgáltatásokra vonatkozó feltételek az utazási szerződés elválaszthatatlan részét képezik, és csak együtt érvényesek. Az Általános Szerződési Feltételeket az iroda az utas rendelkezésére bocsájtja. Kérjük, jelentkezéskor tanulmányozza a szerződésben foglaltakat. Az utas annak megismerését és elfogadását az online jelentkezéssel, az előleg megfizetésével, vagy a szerződés személyes aláírásával kifejezetten elismeri. Az utazási szerződés az utazás megrendelésével és az előleg befizetésével jön létre.
 
A jelentkezéssel kapcsolatos információk a Jelentkezés menete menüpontban olvashatók honlapunkon. A megrendeléssel kapcsolatos dokumentumok – Megrendelés, Utazási feltételek – szintén megtalálhatóak weboldalunkon.
 

Részvételi díj

Feltüntetett áraink a közölt szolgáltatások díját, a szervezési költséget és az általános forgalmi adót tartalmazzák. Nem tartalmazzák a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás, az utazásképtelenség esetére érvényes biztosítás díját (fakultatív útlemondási biztosítás), az esetleges kompdíjat, vízumdíjat, az idegenforgalmi adót, valamint a fakultatív programok költségét.
 
Továbbá, az út részvételi díja minden esetben csak a csoportkísérő idegenvezető díját tartalmazza. Azokban az esetekben, ahol a múzeum, a nevezetesség vagy a város kötelezően előírja a helyi idegenvezető alkalmazását, az külön, a belépőjeggyel együtt fizetendő a programokon való részvétel arányában. Belépőkre kalkulált árakat csak tájékoztatásképpen adunk meg. Sok esetben a program készítésekor még nem állnak rendelkezésre az aktuális árak, vagy nem lelhetők fel a szükséges honlapok, ill. pontatlanok. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyek díját, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség).
 

Utastájékoztató / Részvételi jegy

Az úttal kapcsolatos tudnivalókról indulás előtt 1 héttel minden részletre kiterjedő Utastájékoztatót küldünk e-mail-ben, vagy irodánkban kinyomtatva átvehető. Ezen Tájékoztató egyben Részvételi jegyként is funkcionál.
 

Gyermekek utazása

Gyerekkedvezmények Városnéző, körutas, egynapos kirándulásoknál gyermekekre kedvezményt nem tudunk adni. Némely tengerparti szálloda gyermekeknek bizonyos életkorig nyújt minimális engedményt, ennek mértékét a program leírásánál jelezzük. A szálláshelyeink zöménél kedvezményes csoportárat kapunk, amiből további csökkentés gyermek esetén sem lehetséges.
 

Kiskorúak számára szükséges úti okmányok

Külföldi utazáshoz 14 éven aluli gyermekek számára is kötelező az úti okmány megléte, amely lehet személyi igazolvány vagy útlevél.
 
Mindazoknak a gyermekeknek az esetében:
 • akik egyedül utaznak, vagy
 • akiket olyan felnőtt kísér, aki nem a törvényes gyámjuk, vagy
 • akik csak egyik szülőjük társaságában utaznak,
előfordulhat, hogy saját érvényes útlevelükön vagy személyi igazolványukon kívül egy további (hivatalos) dokumentumot kell beszerezni a számukra, melyben
 • mindkét szülőjük
 • törvényes gyámjuk
 • másik szülőjük
jóváhagyását adja utazásukhoz, és ezt aláírásával igazolja.
 
Nincsenek erre vonatkozó uniós szabályok, tehát mindegyik EU-ország saját hatáskörében dönt arról, hogy megköveteli-e vagy sem ezt a dokumentumot. Még mielőtt a gyermek elutazik, ellenőrizze, hogy az érintett országokban milyen feltételeknek kell eleget tenni a be-, illetve kiutazáshoz. A problémák elkerülése érdekében célszerű magukkal vinni egy magyarul és a meglátogatni szándékozott – illetve a tranzit – ország nyelvén készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatot a gyermek külföldre utazásához és ottani tartózkodásához. Amennyiben a hozzájárulási nyilatkozat lefordítása a meglátogatni szándékozott ország nyelvén nehézségekbe ütközik, úgy az angol vagy német fordítás is elegendő lehet. Hivatalos fordítás nem szükséges. A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány. A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:
 • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
 • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.
Amennyiben például egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül egy másik országba, és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.
 

Gyermek szállítása turistabuszon

Három év és 150 cm alatti gyermek csak gyermekbiztonsági ülésben szállítható, de az autóbuszokon általában csak 2 pontos biztonsági övek vannak, amelyekkel nem lehet a gyermekülést rögzíteni. Tehát biztonsági okokból 3 év alatti gyermek nem vehet részt utazásainkon.
 

Társítás

Egyedül jelentkező utasok társítását irodánk vállalja 2 vagy 3 ágyas szobában. Ha a társítás nem sikerül, az utas az utazástól elállhat, vagy – utazási szándékának fenntartása esetén – kifizeti az egyes utak részvételi díjánál feltüntetett egyágyas felárat.
 

Úti okmányok

Az EuroMiskolc Utazási Iroda által szervezett utazásokhoz magyar állampolgároknak nem kell vízum. Nem magyar állampolgárok vízumuk beszerzéséről maguk gondoskodnak. Az ehhez szükséges igazolást az utas kérésére irodánkban adjuk ki.
 
Kérjük, indulás előtt mindig ellenőrizze, hogy Önnél van-e:
 • részvételi jegye (ha megléte szükséges az utazáshoz)
 • az érvényes saját útlevele vagy személyi igazolványa. Az úti okmánynak legalább a hazaérkezés időpontjáig, egyes esetekben a megadott határidőig érvényesnek kell lennie.
 • biztosítási kötvénye (ha nem irodánknál kötötte) vagy bankkártya biztosítása
 • költőpénze
 • rendszeresen szedett gyógyszerek
Utazásra történő jelentkezése előtt, kérjük feltétlenül győződjön meg útlevele, személyi igazolványa érvényességéről! Az érvénytelen úti okmánnyal rendelkezők utazásának meghiúsulásáért az iroda felelősséget nem tud vállalni.

UTAZÁS

 

Ülésrend

A programfüzetben szereplő utazások min. 40 fő utaslétszám esetén indulnak. Autóbuszainkon minden esetben ülésrend van, melyet a jelentkezés sorrendjében állítunk össze. Természetesen családtagokat, hozzátartozókat nem ültetünk el egymástól, ha együtt jelentkeznek. Fix ülőhelyet igény esetén 2.000 Ft/fő felár ellenében tudunk biztosítani. Az utolsó sor férőhelyeire árkedvezményt nem biztosítunk.
 
A meghirdetett létszámnál jelentősen kisebb csoport esetében az iroda az autóbusz típusára vonatkozó változtatás jogát fenntartja, ami eredményezheti az üléshely módosulását.
 
Emeletes buszokat programjainknál nem használunk!
 

Felszállási lehetőségek, transzfer

A különböző úti céloknál útvonaltól függően további felszállási, illetve csatlakozási lehetőségekre is mód nyílik, melyeket kérjük, egyeztessen irodánkkal. Útjainkhoz nem miskolci utasaink részére kedvezményes minimum áron 8 és 19 személyes járművekkel transzfert biztosítunk, melyről bővebben a Transzfer útjainkhoz menüpontban olvashat.
 

Indulás

Az adott indulási időponttól az utazások zavartalan bonyolítása érdekében eltérni nem tudunk! Némely utas akadályoztatása, késése esetén max. 15 percet tud várni az autóbusz! Kérjük, a jelentkezéskor leadott mobiltelefonszám az indulás reggelén, továbbá az utazás alatt legyen elérhető. Amennyiben más telefonszámot adtak le megrendeléskor, kérjük, legyenek szívesek a helyszínen az idegenvezetőnek ezt jelezni. Ellenkező esetben az ebből adódó kellemetlenségért felelősséget vállalni nem tudunk. Köszönjük megértésüket!
 

Útközben

Autóbuszaink fedélzetén toalett nem található. Hosszabb utazások esetében a rendszeres időközönként (3-4 óra) megtartott 15-20 perces megállások alkalmával kulturált pihenőhelyeken mosdószünetet tartunk. Ezen pihenők egyrészt a programok pontos időbeosztásához, másrészt pedig a nemzetközi előírásokhoz alkalmazkodnak, melyek betartása a programok pontos menetének alapfeltétele.
Az autóbuszokban kérjük a dohányzás mellőzését. Az útközbeni pihenőkkel, illetve fotószünetekkel a dohányosok igényeit is igyekszünk kielégíteni
Azokon az autóbuszokon, amelyeken gyárilag be vannak szerelve a biztonsági övek, azok használata kötelező! Amennyiben az utas úgy dönt, hogy ezt nem használja, és bármi probléma felmerül ennek következtében, a felelősség az utast terheli.
 

Poggyász és poggyászkár

Az autóbuszok csomagterében csak korlátozott hely áll rendelkezésre, így személyenként egy, vagy több csomagban, de max. 20 kg engedélyezett, természetesen az utazás hosszát is figyelembe véve. Amennyiben a bőröndöt túlpakolják és ennek következtében sérülés (kiszakadás, fülleszakadás, kerék kitörés) történik, ezért felelősséget nem tudunk vállalni. Csak az olyan sérülésekért fizet a biztosító kártérítést, amit a károsult hitelt érdemlően, szemtanúval, a helyszínen, az esemény bekövetkeztekor felvett jegyzőkönyvvel tud igazolni.
Javasoljuk, hogy az utastérbe csak a legszükségesebb dolgokat (max. 5 kg/fő) vigyék fel, mert akadályozza Önöket a kényelmes utazásban. A gépkocsivezetők a csomagtartókat útközben csak nagyon indokolt esetben nyitják ki. Az autóbusz közlekedőfolyosóján, lépcsőjén csomagot elhelyezni, aludni tilos és balesetveszélyes! Hűtőtáskát az utastérbe felvinni tilos!
Autóbuszainkon nem szállítható zsugorfóliás, rekeszes, valamint tálcás dobozos innivaló (még a táskában sem), mivel ezek jelentősen elveszik a helyet a többi poggyásztól. Célszerű a bőröndöket nevet, címet, telefonszámot tartalmazó címkével ellátni.
Megérkezésüket követően, kérjük ellenőrizzék, hogy minden poggyászuk megvan-e. Az autóbuszon felejtett tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni, de megkerülésükhöz segítséget nyújtunk.
 
Öltözködés Az időjárás nem befolyásolja az utazások programját (kivéve az esetleges szélsőséges eseteket, télen hótorlasz, stb). Kérünk szépen mindenkit, hogy az időjárási körülményekre tekintettel gondoskodjon megfelelő öltözékről (kényelmes, évszaknak és terepnek megfelelő cipő, esőkabát vagy esernyő, erős napsütésben napvédő, fejfedő, stb.) A nyári időszakban kimondottan fontos a sok folyadék fogyasztása, főleg ha szabadban sétálva, túrázva töltjük a napot. Érdemes előre készülni megfelelő mennyiségű ivóvízzel.
 

Tudnivalók a biztosításokról

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az ajánlataink között szereplő programok részvételi díja biztosítást nem tartalmaz, ennek megkötése minden programunknál nyomatékosan ajánlott.
 
Irodánkban különböző, kedvezményes árú utasbiztosításokat köthetnek mind egyéni, mind csoportos utazásaikhoz! Ezen túlmenően a honlapunkon online módon is gondoskodhat biztonságáról!
 
Ha tanácsra van szüksége, kérje munkatársaink segítségét!

 

Betegség-, baleset-, poggyász (BBP) biztosítás

Kérjük szíveskedjenek gondoskodni olyan biztosításról, amely baj esetén éjjel-nappal magyar nyelven működő segítségnyújtó szolgálatot biztosít. Nem utazási biztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártya, az ún. EU-kártya! Ha irodánknál kötötte meg a biztosítását, akkor induláskor az idegenvezetőtől kapja meg a biztosítási kártyáját, a főkötvény a csoportkísérőnél marad. Kérjük előre tájékozódjanak a bankkártyákhoz tartozó biztosítások szerződésének tartalmáról, és feltétlenül legyen birtokukban baj esetén hívható telefonszám. Mindezek az Önök, valamint a csoport érdekeit és biztonságát szolgálják.
 

Útlemondási biztosítás

A katalógusban szereplő, többnapos (szállást is tartalmazó) utazások esetében mindenképpen javasoljuk a sztornó biztosítás megkötését. Az útlemondási biztosítás díja a részvételi díj százalékában (3,5-5 %), vagy egyes módozatok esetében konkrét összegben kerül megállapításra. A biztosítás váratlan, megalapozott esetekben, pl. a szerződő utazásképtelensége, valamint közvetlen családtag megbetegedése, balesete, továbbá természeti károk, betöréses lopás bekövetkezése, munkaadói felmondás, stb. esetén nyújt fedezetet. Az utazásképtelenséget minden esetben írásban kell bejelenteni, az elbírálás a Biztosító Társaság szabályzata szerint történik. A kárrendezés egyik fontos alapja az utazásképtelenség hitelt érdemlő igazolása. A Biztosító Társaság vagy a teljes összeget, vagy 10-20 % önrész megtartásával a fennmaradó részt visszautalja a megadott bankszámlára. A kárrendezés minden esetben a Biztosító Társaság és a szerződő fél között zajlik. Az Útlemondási kárbejelentő lapot irodánk állítja ki, amelyhez a biztosító által bekért dokumentumokat a károsultnak kell csatolnia és benyújtania a Biztosító Társaság felé.
 
A biztosítási módozatokra, az útlemondási biztosításra vonatkozó feltételeinket tartalmazó szerződést,
szórólapot kérje irodánkban vagy tájékozódjon weboldalunkon!